Quantcast
Channel: Öl via Emanuel Bergström on Inoreader
Viewing all 7098 articles
Browse latest View live

Notiser LXX

$
0
0

Lite saker jag snappat upp den senaste tiden:

Under festivalen Stora öl - små bryggerier som Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier arrangerade i Nyköping för en tid sedan gick en stor del av biljettpriset till Cancerfonden. Nu har slutresultatet av insamlingen kommit: 81.750 kronor. ”[…] det var en glad överraskning att det är så mycket pengar som går till viktig forskning” hälsar Carl Naess, Brand Marketing Manager på Nils Oscar.

= = =

Nu när Stockholm Beer and Whisky Festival avslutats konstaterar jag att vinnaren av den stora öl-tävlingen blev svensk, och för mig rätt oväntad: Baronen årgång 2013 från Hantverksbryggeriet. Hela listan med alla vinnare hittar ni hos Mitt Kök: Länk.

= = =

Jag har tidigare nämnt att jag och ett par andra bloggare var med på en inspelning av Ölpodden. Och nu har det första inslaget där vi är med kommit ut. Förvänta er sönderhackade meningar och obegripligheter från mig. Ungefär som i verkligheten alltså. Länk.

= = =

En ny öl-fokuserad krog är på gång att öppna i Linköping: Malt och Humle kommer att ligga i källaren under Elite Stora Hotellet, på Borgmästargatan. Öppningsdatum verkar fortfarande lite oklart, enligt planen från i somras skulle de öppnat ungefär nu men så verkar det inte blivit.

Pröva oktoberöl och en överraskning

$
0
0
Tid: 
ons, 2014-10-08 18:00
Plats: 
Höstens första träff på Lilla Puben

Medlemmar är välkomna att prova några nya oktoberöl och avsluta med ett överraskningsöl. Som vanligt behövs ingen föranmälan, men det vore trevligt om du hör av dig till mig. Var och en beställer/betalar mat ur menyn och vi delar på kostnaden för ölen vi provsmakar.
välkommen
Olof Hultén

Beavertown - Londons rising star

$
0
0

Logan Plant har gått från att vara turnerande artist till att ha ett av Londons snabbast växande bryggerier. Han är nämligen mannen bakom stjärnskottet Beavertown som är en av de ledande stjärnorna i den bryggarboom som sker och har skett i London de senaste åren. På SBWF berättade han mer om sin och bryggeriets resa.

Som för så många andra kom inspiration från USA efter att han turnerat där med sitt tidigare band. Efter en spelning hade han gått över till BBQ-restaurangen på andra sidan gatan för att äta middag och ta en öl. Där kom han i kontakt med amerikansk öl och det blev en vändpunkt. Sedan tidigare älskade han brittisk öl men det var på andra sidan Atlanten som Logan fick idén att börja brygga hemma med en utsatt plan om att börja brygga kommersiellt.

Med inspiration från ovan nämnda restaurangbesök startade han sin egen restaurang, Dukes Brew & Que (läs om mitt besök där), där han också bryggde på ett 500-liters bryggverk. Den situationen blev snabbt ohållbar, dels eftersom det var jobbigt att brygga i ett aktivt restaurangkök och framförallt för att det helt enkelt var för litet för att möta efterfrågan. Så bryggandet flyttade till en ny, egen lokal och Dukes fick vara restaurang och en sorts hemmaplan för ölen att serveras på.

I den nya lokalen har man ett rejält bryggverk på 5000 liter för sina standardöl. Det gamla bryggkitet har de också kvar och använder till sin Alpha-serie med lite mer experimentella öl. Totalt är 17 personer anställda i bryggeriet, och det bara knappa tre år efter att det hela startade. En av dem började som servitör på Dukes. Han tecknade en hel del och Logan gillade hans teckningar. Numera är han ansvarig för bryggeriets grafiska profil och hans smått excentriska verk pryder burkarna och flaskornas etiketter.

Det där med att tappa öl på burk var också något som Logan fick inspiration till i USA. Efter en Surly Furious, som säljs på burk, insåg han hur mycket bättre humlens smakar kan bevaras i en burk. Sen var det inte så mycket mer att fundera på eftersom Beavertowns grundserie med öl är välhumlade alster. Så en burklina blev det.

Deras öl tas sedan tidigare i år in till Sverige av Cask Sweden och genom ett släpp på Systembolaget har vi fått stifta bekantskap med blodapelsin-IPAn Bloody 'Ell. Själv tycker jag bättre om några av deras andra humledominerade öl, som session-IPAn Neck Oil som också har ett underbart namn. Allra bäst i deras vanliga uppställning är svart-IPAn Black Betty men de håller hög lägstanivå genom kärnserien. Det finns även tankar på att jobba mer med sur och brettad öl, men i sådana fall i en egen lokal. Arbetsnamnet finns redan. Wild Beaver.

Namnet Beavertown då? Jo, Dukes Brew & Que ligger i De Beauvoir Town i Londonstadsdelen Hackney. Det här var åtminstone förr i tiden ett lite ruffigt arbetarklassområde och på lokal slang kallades området helt enkelt för Beavertown. Så när Logan var på gång och att slå upp Dukes i De Beauvoir och fick höra dess smeknamn var bryggeriets namn självskrivet.

Slottskällan Princess

$
0
0
De med gott minne kan minnas att jag fick smaka på ett nytt öl som just jäst klart och nu låg och kyllagrades på Slottskällans Bryggeri i somras (annars är texten här).

Ölet var Princess, en amerikansk bärnstensfärgad lager på 4,6 %. Pilsnermalt, Munich, mörk och ljus karamellmalt. En varningstext påpekar också att den innehåller vetemalt. Humlen är Saaz, Hallertau Bitterfrüh och Cascade.

Färgen är bärnsten-guld (20 EBC), vätskan klar. Om man inte häller upp hela flaskan, full säga, får då får man en massa små partiklar med i glaset (jäst? utfällda proteiner?). Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige, det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är sammansatt och balanserad, men det går samtidigt att hitta både tydliga humletoner i form av torkade citrusfrukter, hö och örtkryddor. Samt söta toner av knäck, mörkt rågbröd och hasselnötter som jag antar kommer från malten. Sedan finns det aprikos och plommon som jag antar kommer från jästen. Den lätta beskan har aningar av järn som stör lite.

Malt-toner finns också i smaken, tydligast är knäck och rågbröd. Jag noterar toner som drar åt virke och köttbuljong som jag känner igen från många andra Slottskällan-öl, en tydlig husssmak. Medelstor kropp. Mjuk, något söt eftersmak, aningar av buljong, torkade blommor och en elegant knäckighet. Avslutningen är mindre söt, mjuk och maltig.

Kolsyran är kraftig med massor av små bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Jodå, en väldigt typisk Slottskällan-öl. Inte bara för den där hussmaken, utan också för att den är balanserad och lättdrucken, men inte blaskig. Inte speciellt nyskapande, extrem eller experimentell. Men det finns plats för den här typen av öl, framför allt till enklare vällagad husmanskost. Köttbullar, gräddsås, pressgurka? Ja!

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2014. Pris: 19:80 för 330 ml. Bäst före: 180215 (batch SP1403)

Stora överraskningar från små bryggerier på SBWF

$
0
0
Westerbottens Bryggeri
I år var det premiär för en särskild nybryggarmonter på Stockholm Beer & Whisky Festival där 14 småbryggerier samlades. Både där och hos småbryggare med egna montrar kunde man hitta några riktigt roliga öl. Framtiden för ölsverige ser fortsatt ljus ut alltså.

De som stod ut allra mest i nybryggarmontern var Westerbottens Bryggeri från Sävar norr om Umeå. Inte för att hade de allra häftigaste eller mest innovativa ölen, utan för att de startade i somras och redan har lyckats få fram två riktigt rena och välsmakande öl. Deras red ale var förvisso mer likt en brown ale men ändå riktigt god och deras pilsner sådär härligt krispig. Receptet till deras IPA behöver slipas vidare på men det visste de också om själva.

Tillbaka till pilsnern och red/brown alen så var det inte bara en brist på felsmaker, vilket i sig inte är helt vanligt från ett helt nytt bryggeri, det var också välbalanserat, fylligt och nyanserat. Imponerande!

Dalarado hade en öl som både hette och smakade som en brown ale som även den var riktigt bra. Rund och fyllig i smakerna utan att bli tung. Riktigt snyggt! Det där med brown ale från nya småbryggerier verkade vara lite av en grej, Brygghuset Finn Brown Ale vann ju pris för bästa svenska fatöl alla kategorier.


Coppersmiths hade en egen monter och hade ett gäng trevliga öl. Kanske allra mest anmärkningsvärt är att de redan har vunnit en lansering i Systembolagets fasta sortiment med sin White IPA som släpps i mars nästa år. En härlig blandning av saisonjäst, vete och moderna humlesorter. Bolagslanseringen vann de i konkurrens med bland annat Oppigårds, som väl i och för sig kanske inte hade fixat den jästprofil som Systembolaget verkade leta efter.

Lite öl från Dykes Brewery var också spännande att få prova efter att ha hört mycket gott om dem. Bäst av de jag provade var stouten, härligt torr och rostig. Verkligen kul att det börjar bubbla även norrut i vårt avlånga land.

Till sist måste jag förstås nämna Gamla Enskede som ställde ut med tre riktigt bra lättöl. Ja, de gör förstås inga starköl. Snygga öl som går bra till mat och där framförallt portern stack ut lite extra. Ett bryggeri som verkligen tillför något till Sveriges öllandskap, som blir allt mer komplett.

En liten applåd också till initiativet med nybryggarmontern. Mycket bra att även de allra nyaste och minsta får lite plats på en av världens största ölfestivaler.

Åbros film om Bryggmästarens Drakens Guld

SBWF 2014 i bilder

$
0
0
Efter sex dagar på Stockholm Beer & Whisky Festival var minneskortet välfyllt med bilder och här presenteras mitt urval av personliga favoriter. Alla bilder nedan går även att beskåda på Porterstekens Facebooksida, men eftersom inte alla använder fejjan kändes det passande att även lägga ut de här för allmän beskådning.






























SBWF 2014, på safari i mässdjungeln – Del 1

$
0
0

Så var Stockholm Beer över för denna gång. Det är kul att öl får allt mer fokus på festivalen. Nån gång i mitten av 2000-talet kändes det som att whisky var på väg att ta över men nu är det omvända roller. Öl dominerar i hall 1, det finns endast öl i hall 3 och i hall 2 blir det allt mer öl för varje år. Detta märks även på öl-listan jag gör varje år. Förra året låg den på 40 sidor och ca 5100 ord. I år är istället siffrorna 42 sidor och 5800 ord. Delvis kan det förklaras av att jag fått fler aktörer att skicka in sitt utbud till mig och delvis på att utbudet faktiskt ökat. Det märkte jag även själv på att jag inte hann besöka alla aktörer och inte ens hann prova alla öl jag markerat med prio1 och då gick jag ändå två dagar på festivalen.

Efter att ha knatat runt ett tag så märker man att det är två ölsorter som trendar i Sverige för tillfället, det är Vit-IPA och Session IPA. Systembolaget hade nyligen en offert ute för en svenskbryggd Vit-IPA. Här har olika bryggerier valt att tolka stilen på olika sätt. Vissa kör på någon form av vetejäst och vissa har gjort en vanlig IPA men med mer vete i maltbasen. Jag hade personligen föredragit en offert på hopfen weisse, alltså sydtysk veteöl med en humlearom som matchar skumbananen från vetejästen. En annan ölstil som blivit populär är session IPA. Inte en ny ölstil men den har ökat i popularitet i Sverige jämfört med förra året. Flera svenska och utländska bryggerier hade med öl i stilen som i stora drag är en alkoholsvag IPA, eller välhumlad ljus ale med en alkoholhalt under ca 4,5%. En annan sak som blir allt mer populär är att släppa låg alko-varianter på befintlig öl. En bryggare hade t.o.m. börjat med den omvända taktiken, att släppa låg alko-ölen först och sen släppa en starkare variant på Systembolaget när det fanns ett kundunderlag till ölen. En kul utveckling och jag hoppas att fler matvarubutiker hakar på och tar in låg alko-öl av hög kvalité, på de flesta håll är det mest industri-öl på hyllorna.

SBWF 1

 Lång kö in även på en torsdag under facktimmar. Kön försvann dock snabbt när dörrarna väl öppnades. 

 Jag noterade en annan grej. Det brukar normalt inte vara kö in på torsdagar när det är facktimmar, eller jag har aldrig köat iallafall utan det brukar bara vara att ta sig dit och trilla in. I år var det en lång kö för att ta sig in, så pass lång att jag inte såg slutet när dörrarna till slut öppnades. Jag började fundera på om jag missat något och att festivalen öppnade vid 12:00 även för övriga besökare. Vad jag kunde se var det nästan bara just fackbesökare i kön, det var sen ingen kö alls för att registrera presslegget. Var detta en förändring eller har jag bara haft “tur” tidigare år?

Jag besökte festivalen under torsdagen och fredagen och nedanstående text är delar av vad jag upplevde under mina dagar på mässan. Det är inte helt i kronologisk ordning och tyvärr hann jag inte besöka alla montrar under årets mässa. Jag missade t.ex. Belgoklubben, Beer Enthusiasts, AST Wine, Adelsö, Monks Café och ett par till.

SBWF 2

Jag började mitt besök i hall 3 bland de svenska småbryggerierna. Tanken var att dricka något lätt och Nääs 33 är en ljus lager på 3,33%. Det låter väll lätt? Det visade sig att de hade pumpat på rejält med humle i ölen som hade både humlearom och kraftig beska. En väldigt bra låg alko-öl som jag inte hade haft något emot att se i den lokala mataffären.

SBWF 4

En snackis på årets mässa är Eskilstuna Äppelsäsong. En saison som bryggts med äppelmust från en lokal odlare. Den smakade verkligen äppelmust, med drag åt mogna äpplen på hösten. Väldigt uppfriskande.

SBWF 5

Coppersmith stod bredvid Eskilstuna och det här är ett ungt bryggeri som verkligen storsatsar, enhetlig design och Sveriges första burklina bland småbryggerierna. Många bryggerier hade med sig en vete-IPA som ett resultat av Systembolagets offertförfrågan och det visade sig att Coppersmiths White IPA vunnit den offerten. En mer jäst-orienterad tolkning av stilen. När den släpps på Systembolaget kan ni alla prova den.

SBWF 7

Mörkt och trångt vid Nybryggarmontern. Det blev dock ljusare när arrangörerna fick igång lamporna.

Längst in i hörnet fanns en samlingsmonter med svenska småbryggerier som fått namnet Nybryggarmontern. Den kändes lite undangömd men var en av festivalens absoluta pärlor, som ett mini-SMÖF. Jag provade det mesta i montern och det fanns en hel del kul att prova. Rådanäs hade en tydlig linje i sina öl, det var rent och balanserat som gällde. Sthlm brewing hade en del bra öl, IPA:n var en personlig favorit. Deras berliner weisse, Södermalm Sour, på endast 1,5% var också riktigt bra. Sundbybergs Köksbryggeri hade med sig en saison som kryddats med passionsfrukt. Något jag själv bryggt en gång (dock med persikor, Passion For Peach). En uppfriskande och fräsch öl, lyckad kryddning.

SBWF 6

Jag bjuder på några ytterligare bilder från de svenska småbryggerierna:

???????????????????????????????

Christopher Slawson från Dalarado är alltid en trevlig prick.

???????????????????????????????

I Dykes monter fanns far och sån, extra kul att jag då också dök upp med min far. Dick Dykes (på bilden) kom till Sverige p.g.a. kärleken, precis av samma anledning som Mr Slawson här ovan. Bra jobbat tjejer! :)

Malmö Brygghus fanns inte hall 1 så jag traskade ned för att besöka Anders och de andra skåningarna. Malmö hade med sig en hel drös nyheter där samtliga höll hög klass. Mina favoriter var Petit Souris, en lätt syrlig sak på endast 4,6%. Den nya jubileumsölen, Malmö 4, var också riktigt bra. Årets öl var en Imperial Porter. Malmö har tidigare mixtrat med kryddningar och då har thai basilika stuckit ut. I år hade de gjort en med lime och thai-basilika i form av Tortue. En riktigt lyckad mix faktiskt där kryddningen gifte sig bra med ölens grundsmaker. Om ni undrar varför jag inte nämner deras andra suröl så beror det på att Boisen, Zwarte Bessen och Framboise var slut. Malmöborna kan skatta sig lyckliga med en sån här bryggpub i stan. Snart får det bli en Malmö-resa för att se om de är lika bra på hemmaplan.

???????????????????????????????

Jag, Anders och Per snackade öl och njöt av Malmös nya skapelser. 

Det blev många öl på mässan så jag delade upp detta i tre delar, del två tar vi imorgon.


Lunch med Brewers Association på Gondolen i Stockholm.

$
0
0
Jag tog semester från mitt vanliga öl-jobb för att prova öl och ha det lite gott i Stockholm första veckan på den fantastiska öl och whisky festivalen i Nacka.

Några veckor innan festivalen fick jag ett mail med en inbjudan till en 7rätters lunch med öl i Brewers Association regi. Flera bryggare skulle vara på plats, och eventet skulle vara på Gondolen i Stockholm. Det kan man ju inte säga nej till :)

Bryggare från Stone, Hilliard,s och Ska var på plats, det var en mingel lunch, vilket var intressant, inga fasta platser utan man hämtade sin öl och mat vilket var ett trevligt inslag och gjorde att det var lite lättare att prata med flera av gästerna.

Det blir lite korta anteckningar på kombinationerna de flesta ölen hade jag provat innan.

Vi började med en kort introduktion och välkomnades med ett glas Boulevard - Tank 7.
En riktigt bra Saison 7/10.

Artichoke fricasee, broad beans, cauliflower, oyster & lemon.

Hilliard's - Saison. 5/10.

Rena friska smaker, väldigt bra kombination. Ölen var inte min typ av Saison, men det funkade bra med maten och det är ju det viktigaste.

Grilled polpo, aioli, peas & pea shoots

Ska Brewing - Rudie Session IPA 8/10.
Coronado - Islander IPA 7/10.

Två bra öl, jag föredrar session ipan, som är god till maten, men den lite sötare ipan ifrån Coronado upplevs lite tyngre till och det vinner den på. Båda efterlämnar en trevlig humlekaraktär i eftersmaken.

Eggplant cream, spicy fried cod, pear & smoked mayonaisse.

Stone - IPA 8/10.

Jag är fortfarande ett stort "fan" av Stone och provar gärna nya öl så fort jag får chansen, ipan är perfekt till den röktamajonäsen, päronet och den heta kryddan på fisken. Passar perfekt, ibland har jag svårt för fisk och välhumlade öl men detta är riktigt bra.

Chanterelle toast, smoked bacon, pickled onions

Dogfish Head - Sixty-One 7/10.
Sierra Nevada / Boulevard - Terra Incognita 7/10.

Fruktigheten i Dogfish ölen gifter sig med svampen den picklade löken och det rökta fläsket, överraskande kombo. Tyvärr är Sierra/Boulevard ölen alldeles för tung och kraftig för min smak i kombination med maten, en bra öl men det funkar inte för mig.

Duck liver terrine, plum, calvados jelly & hazelnut.

Elevation - Apis IV 6/10.
Quadrupel, anklever, frukt och nötter, är en gjuten kombination, synd bara att jag inte äter anklever. Jag provade lite för att se hur kombinationen funkade dock.

Cocoa crusted venison, smoked almond & coconut gremolata

Maui - Coconut Porter 7/10.

Också en annorlunda kombination, men söttman i såsen och sältan i nötterna gör att det funkar alldeles utmärkt, med den rostade ganska lätta stouten.

Dark chocolate & netarts bay sea salt truffle.

Left Hand - Milk Stout Nitro 7/10.

Hur gott som helst söttman i ölen är perfekt till den mörka salta chokladen. Gjuten men ganska traditionell combo.

Stort tack till Andreas Fält ifrån Brewers Association för inbjudan. Trevligt sällskap god mat och öl är ju aldrig fel.

SBWF 2014, torsdag 2/10

$
0
0
Nu när krutet har lagt sig och jag har hunnit hämta mig är det återigen dags att skriva några rader om SBWF 2014, denna gången om torsdag 2/10.

Var ute i normaltid då jag anlände till Nacka kring 11:40, portarna öppnade 12:00. Kön var inte alltför lång så det tog inte så många minuter innan jag var inne efter att det magiska klockslaget slagit.



Hade inga direkta planer för dagen annat än att jag skulle ha lite extrafokus på svenska småbryggerier. Tycker att det är perfekt att kunna prova en del öl från dessa bryggerier samtidigt som man kan växla ett ord eller två med folk i de olika montrarna.

Dagen första stopp blev Gotlands Bryggeri. I vanlig ordning var deras monter stor och den innehöll en hel del öl. Tre av dessa var mer eller mindre helt nya, alla provades. Gotlands Mors Lilla Bulldog Blåbärs IPA smakade helt klart lite blåbär tillsammans med grapefrukt. Helt klart en annorlunda blåbärsöl. Kul att bryggerier vågar leka även om det inte alltid blir alldeles fantastiskt gott.



Sleepy Bulldog Cream Amber Ale var lätt med småkakor, citrus och torkad frukt. Munkänslan var krämig, en helt ok öl. Godast av de tre nya var utan tvekan Gotlands Great White Bulldog Wheat Ale. Skönt frisk med mycket tropisk frukt som mango, ananas och citrus. Skulle med all säkerhet fungera alldeles ypperligt om sommaren.

Hos Nynäshamns Ångbryggeri passade jag på att prova några skvättar Nynäshamns Sotholmen Extra Stout Svensk Ek som är lagrad på fat från Mackmyra. Tillsammans med Jämtlands Bryggeri, Poppels Bryggeri och Närke Kulturbryggeri har Nynäshamns fått fat från Mackmyra att lagra öl i. När ölen är uppdruckna skickas sedan faten tillbaka till Mackmyra där resterna får ge karaktär åt whiskyn. Onekligen ett intressant projekt som det blir spännande att följa.



Ölet var gott, att det legat i fat kändes. Choklad, lakrits, lite alkohol. Avslutningen var torr och ganska salt. För den som missade ölet i Nacka kan jag meddela att ölet kommer till Systembolaget i november, det är bara att ge sig till tåls.

Oppigårds Bryggeri bjuder alltid på intressanta och goda öl, inget undantag i år. Deras Everyday IPA på blygsamma 4,6% tyckte jag om. Gillar smakrika öl som inte är alltför starka. Välhumlad med ananas, aprikos och lite hö. Typ bara att hälla i sig, fint! Samarbetsölet Närke/Oppigårds Ädelweiss fick jag tips om att prova. Frukt, banan, belgisk jäst och gräs. Ingen wow-känsla men en klart duglig öl.



Nils Oscar är en veteran bland de nya bryggerier, ett besök i deras monter är förstås alltid givet. Kanske var det inbillning men jag upplevde att Hop Yard smakade lite godare nu när den bryggs i det relativt nya bryggverket. Nils Oscar Pandemonium är en Scotch Ale (förövrigt en ölstil som jag vill se oftare bland svenska bryggerier) som hade smak av kola, nötter, rostad malt och lite humle. Ölet togs fram av Chris Kirk som sommarjobbade hos Nils Oscar den gångna sommaren. Chris har bland annat jobbat hos Great Divide i Colorado. Ölet vann förresten guld i stilen "speciell ale i brittisk stil". Har vi tur så finns ölet att köpa på Systembolaget i februari 2015.



Efter att ha botaniserat bland ovanstående bryggerier var det dags att gå längst in i stora hall 1 där Elixir Wine hade sin stora monter. På vägen dit blev det ett kort stopp hos Malmö Brygghus där jag passade på att prova Malmö Petite Souris. Bra balanserad och härligt uppfriskande. Äpplen, citron och en bra syrlighet. Ack ja, Malmö Brygghus, så bra!

Förutom den stora mängden öl från olika danska bryggerier hade Elixir i år med sig en del intressant från Spanien och Kanada. Spaniens högst rankade öl på Ratebeer är Nomada Royal Porter, den fanns på fat hos Elixir. Jodå, den var trevlig. Ganska söt med kaffe, lakrits, torkad frukt med en lång rostad avslutning. Munkänslan var åt det krämiga hållet.



Le Trou du Diable Dulcis Succubus var en härlig öl. Funkig med vitt vin, ek, hö, frukt i en bra balanserad syrlighet. Det jobbas på att få ett fåtal flaskor till Systembolaget, hoppas att så blir fallet. Finns det något roligare än att bli glatt överraskad av ett bryggeri som man tidigare inte stiftat bekantskap med?



I hall 3 fanns en samlingsmonter där ett flertal svenska småbryggerier var samlade. Här blev jag stående ganska länge då det fanns en hel del att fresta smaklökarna med. Sthlm Brewing är ett bryggeri som jag inte ser så ofta ute på stan, på mässan fanns en ny öl som heter Södermalm Sour. Ölet är en Berliner Weisse på 1,5%. Passade perfekt som palettrensare efter att ha provat några andra öl.



Westerbottens Bryggeri var för mig helt okänt. Tre öl hade de med sig, Hummelholm, Malgomaj och Röbäck. Rent generellt var samtliga öl snälla och lätta att få sig. Inga som direkt fastnade på näthinnan men en duglig start.



Dykes Brewery är beläget på Alnö utanför Sundsvall. I montern fanns far och son Dykes som var mycket trevliga och intresserade av öl- och matkombinationer. Ölen höll blandad klass, upplevde toner av infektion i en del av ölen men den bästa var Dykes Brewery's Stout. En mild öl med choklad, lätt rostad malt och sot. Intressant nog hade etiketten tips på maträtter som ölet med fördel kunde kombineras med. Det är en detalj som man sällan ser hos andra.


London Calling var samlingsnamnet för Spendrups satsning på bryggerier från London. Jag är långtifrån någon expert på engelsk öl så samtliga var för mig helt nya. Fourpure Session IPA var en öl som jag lade märke till. Snäll och behaglig med humle, citrus, ananas och hö i en balanserad förpackning. Får se om ölet senare kommer till Systembolaget, till en början är ambitionen att få in öl från de sex bryggerierna till krogar.



Torsdagens final började närma sig, några smakprover här och där togs innan det var dags för kvällens sista stopp hos Craftbeer. Deras monter är alltid värd ett besök eller två. Evil Twin Luksus One är en Berliner Weisse som jag fattade ett visst tycke för. Bär, vinäger och lite rödbeta. Avslutningen var riktigt syrlig.



Ytterligare några öl blev det hos Craftbeer innan det var dags att ägna en stund åt den pågående prisutdelningen. 125 medaljer delades ut i ett högt tempo. Verkligen imponerande jobbat av öldomarna med huvuddomaren Janko i spetsen. Runt 1800 öl var med i öltävlingen så det var några öl som dessa domare fick provsmaka.


Paper Napkin Guy Saves BeerSweden!

$
0
0

There were a lot of things that stand out in my memories of this year’s Stockholm Beer and Whisky Festival.

The fact this was the first year my fledgling brewery Beer Studio was there was one of them, squeezed in between the insanely talented Danko and Mattias Hammenlind from CAP pouring up keg after keg of outstanding experimental brews and the crew of FrEQuency serving up IPA with kumquat in it and Muddy Water loveliness.

The moment Stone Brewing Co’s founder Greg Koch, a demi-god in the US craft beer industry, came over and sipped on a Beer Studio Long Play Pale Ale was both exhilarating and quite frankly made me want to poop my pants at the same time. That he muttered “this is cool’ was enough to fuel my craft beer engine for years to come.

Signing copies of the new book I co-wrote with Mr Joel Linderoth was wonderfully weird (the only thing I normally get to sign are cheques these days) but the interest and enthusiasm from festival-goers for what Joel and I had set out to do was motivating and inspiring.

The camaraderie of fellow brewers, distributors and the pub and restaurant crowd is something I’ve grown to look forward to each year and yet I still walk away from each SBWF amazed at just what a remarkable group of people they really are. For me this festival isn’t so much about amazing beer – it’s about the amazing people that get it into your glass. And there were lots of them in the halls at Nacka Strand this year.

But more than the beers, the hugs and high fives, the kind words about our beers, the trending session IPAs and the dubious after-festival drinking sessions there was one moment that stuck out above all others.

It involves a guy called Kalle and a paper napkin. And it’s the reason why you’re reading this article right now.

Kalle, a complete stranger, was sipping on a beer at our stand when he asked what was happening with BeerSweden. I recounted the sorry tale of it being hacked, of the thousands of kronor it would take to get it cleaned up, of the many hours I don’t have to bring it back to life again.

Kalle calmly listened, took a swig of beer and then offered to fix it. To bring BeerSweden back. For free. Because he liked reading it and didn’t want it to fade away like an old bottle of IPA.

Just like that.

So we exchanged details, grabbing the first thing we could find to write down our numbers on. A couple of paper napkins.

A few days later, after several email exchanges entitled ‘Paper Napkin Guy’, Kalle has been in, driven out the demons and bought BeerSweden back online.

Kalle’s kindness is my brightest memory of this year’s Stockholm Beer and Whisky Festival. It reminded me, once again, that one of beer’s greatest qualities is that it brings you in contact with awesome people.

So to you, Kalle, my paper napkin guy, what can I say?

Thank you. Thank you. Thank you!

Angående Systembolagets handelsmarginaler

$
0
0
Det slog mig häromdagen att man ganska ofta i debatter kring Systembolagets vara eller icke vara tar upp följande argument: "Deras prispåslag är så lågt, det är bara 19 %." Jag själv har ofta tagit upp detta argument. Problemet är att det är fel. Systembolagets rörliga påslag är förvisso på 19 % men de har också ett fast påslag, vilket gör att det totala påslaget blir högre än 19 %. För att reda ut detta tittade jag närmare på hur det totala påslaget ser ut för några olika öl.

Effekten av att kombinera ett fast och rörligt påslag är att billiga produkter får ett högre totalt påslag procentuellt sett jämfört med dyrare produkter. Följdeffekten är en viss prisutjämning mellan billiga och dyra produkter. Hur stort påslaget blir beror på inköpspriset i relation till det fasta påslaget, som ligger på 0,85 kr för öl. Ju lägre inköpspris, desto högre procentuellt påslag. Slutpriset till oss kunder beror sedan även på alkoholskatten, som i sin tur beror på alkoholmängden (alkoholhalt gånger volym) och är helt oberoende av inköpspris. (Exakt hur prissättningen går till samt några exempel kan ni läsa här.)

För att illustrera det här har jag tagit fram några exempel nedan. Två intressanta saker kan ses ur det här. Dels det som nämns i ingressen, det vill säga att det totala påslaget inte är 19 %. Först när vi tittar på priser uppemot hundringen eller över börjar det totala påslaget krypa nära 19 %. Dels att det är en oerhörd skillnad i påslag mellan det billigaste segmentet, där det rör sig från nästan 50 % ner till dryga 30 % för de något dyrare billiga ölen, och det lite dyrare "craft-beer-segmentet" där påslaget ligger i runda slängar kring 25 %. Omkring hälften så stort procentuellt påslag som för de allra billigaste ölen alltså. Det där med att använda Systembolagets prissättning som argument för ett bevarat detaljhandelsmonopol då? Tills vidare överlämnar jag till var och en att fundera på hur man tror att prissättningen i dagligvaruhandeln skulle fungera om de fick sälja öl.

Jag har också tagit med Systembolagets andel av totalpriset bara för att illustrera att det faktiskt inte rör sig speciellt mycket, vilket har att göra med alkoholskatten som ju inte är prisberoende. Notera att ölsorterna nedan i sig inte är viktiga, utan deras pris och alkoholhalt. Namnen på ölen är bara med för att göra det lite mer "konkret".

Sofiero Original
50 cl, 5,2 %, 11,40 kr
Påslag på inköpspris: 46,8 %
Systembolagets del av totalpriset: 12,6 %

Gambrinus
50 cl, 5,0 %, 16,50 kr
Påslag på inköpspris: 31,8 %
Systembolagets del av totalpriset: 12,8 %

Brewdog Trashy Blonde
33 cl, 4,1 %, 19,90 kr
Påslag på inköpspris: 27,0 %
Systembolagets del av totalpriset: 14,4 %

Oppigårds Amarillo
33 cl, 5,9 %, 19,90 kr
Påslag på inköpspris: 27,7 %
Systembolagets del av totalpriset: 13,6 %

Beer Studio Long Play
33 cl, 5,4 %, 29,90 kr
Påslag på inköpspris: 24,1 %
Systembolagets del av totalpriset: 13,5 %

Omnipollo Nebuchadnezzar
33 cl, 8,5 %, 29,90 kr
Påslag på inköpspris: 24,6 %
Systembolagets del av totalpriset: 12,5 %

Brewdog Tokyo
33 cl, 16,5 %, 80,20 kr
Påslag på inköpspris: 20,9 %
Systembolagets del av totalpriset: 11,7 %

Boulevard Smokestack Series Imperial Stout
75 cl, 11,8 %, 139 kr
Påslag på inköpspris: 20,1 %
Systembolagets del av totalpriset: 11,5 %

SBWF 2014, på safari i mässdjungeln – Del 2

$
0
0


???????????????????????????????

Vansinnigt glad utställare hos Holy Grale.

Efter en sväng i Hall 3 besökte jag Hall 2. Här spenderade jag mer tid än väntat hos Holy Grale, jag fastnade helt enkelt hos ett par engagerade importörer. De satsar på engelsk öl men hade även lite belgiskt med sig. Min favorit bland de brittiska var Lymestone Abdominal Snowman som kändes amerikansk i sin humlighet. Bland belgarna var Val Dieu Grand Cru en favorit. En söt och maltig pjäs som lär lagras mycket väl.

???????????????????????????????

DesignBrew är nya på marknaden och har bryggt många av sina öl på Slottskällan. De hade en APA på 3,5% som heter Juicy Lucy och var riktigt trevlig, Mycket humle trots den låga alkoholhalten. Jag tror dessutom det är den första ölen som bryggts i deras egna bryggverk. Sassy Lassy var en liknande öl men högre alkoholhalt och som föll mig lika väl i smaken.

???????????????????????????????

 Jag började hos de danska djävlarna och arbetade mig upp mot himlen… eller nått sånt.

Nere i Hall1 har Elixir Wine en lång monter. Jag började från ena sidan och betade av de danska ölen som nu fått sällskap av såväl spanska som kanadensiska bryggerier. Jag provade igenom ett par av de nya bryggerierna och jag hittade några favoriter. Ölsnedkeren är ett danskt bryggeri som är nya i Sverige. Deras Still Entangled var min favorit, en rejält humlad DIPA. Spanska Nómada var en annan trevlig ny bekantskap, deras Royal Porter höll hög klass. Från kanadensiska Les Trois Mousquetaires provade jag en Dubbelbock som jag gillade skarpt. Samtliga av de nya bryggerierna jag provade hos Elixir Wine höll hög klass. Kul att se att Elixir lyckats fylla på sortimentet med nya intressanta bryggerier.

???????????????????????????????

Nomada Royal Porter var en favorit.

Längst ned i montern stod Amager som hade med ett par av de öl som bryggdes under CBC tillsammans med några amerikanska bryggare. Tyvärr var några slut och andra inte påkopplade, men jag kunde prova två iallafall. Orange Crush var en collab med Cigar City, där det Florida-baserade bryggeriet plockat med apelsinskal till Danmark. En väldigt fräsch IPA där citrus-aromen gifte sig perfekt med humlen. Tulsa Twister var en Farmhouse Saison som de bryggt tillsammans med Prairie. En saison med brettanomyces, frisk och fräsch även om jag inte upplevde den som särskilt funky.

???????????????????????????????

Bakom mig ser ni Per, min gamle öl-broder när vi hänger i Amager-montern hos Elixir Wine.

???????????????????????????????

Robin “All grain” Åhlgren är bryggare hos Frövifors Maltvänner. Tydligen är han också etikett-modell. ;) Flaskan hittade vi i Elixir Wines monter men jag provade aldrig vätskan i flaskan.

Constant Companion är nya på marknaden men har redan lyckats knyta till sig flera intressanta producenter. Här provade vi rökig suröl från belgiska Hot Ten Dormaal. Är man ett fan av rököl och suröl så måste detta vara höjden av lycka. Jag föredrar mer fruktfokuserad suröl men tyckte detta var riktigt gott. En öl som inte annonserats men som flera tipsade om var Vermontoise som bryggts hos Brasserie Blaugies tillsammans med Hill Farmstead. Det var en väldigt välbryggd saison som humlats med Amarillo.

SBWF 9

Några av ölen hos Constant Companion.

Brill har som vanligt en massa bra öl och mitt fokus var de svenska bryggerierna de tagit in. Brekeriet levererade som vanligt flera nya och riktigt bra öl. Deras Saison Sauvage var inget undantag. En härlig syra parades väl med stallig funkighet. Även Wild Pale Ale och Brunette var riktigt bra.

???????????????????????????????

Ett annat svenskt bryggeri i Brills monter är Dugges som hade med två nyheter. Den första jag provade var All The Way Session IPA, en väldigt lättdrucken öl som skulle varit perfekt en varm sommardag med sin friska humliga arom och lätta kropp. Dugges Vitipa är ytterligare en Vit-IPA. Denna var lättare humlad än flera andra i stilen och mer djupt fruktig.

Omnipollo hade också ett par nyheter i Brills monter. Gracchus var slut men den släpptes på bolaget i fredags så jag köpte en flaska istället. Karl Framboise är en syrlig veteöl (berliner weisse?) som bryggts hos De Molen och kryddats med hallon och lime. Jag tyckte den var riktigt uppfriskande och med en härlig fruktighet från hallonen som dominerade. Jag inser nu också att jag drack många berliner weisse under festivalen. Omnipollo Yellow Belly har varit omskriven de senaste dagarna, vissa älskar den och vissa avskyr den. Jag tyckte den var riktigt häftig. Den både doftade och smakade som jordnötter, choklad och nötter men den har bara bryggts med malt. Klart värd att prova även om det finns risk att du tillhör gruppen som inte gillar ölen.

???????????????????????????????

Brewery International hade en hel del kul öl. Vi satsade på att prova Lervigs öl. T.ex. hade två öl som de bryggt med Magic Rock, en Farmhouse IPA som de även lagrat på Chardonnay-fat. Tyvärr var den lagrade varianten slut men grundölen var riktigt bra, kryddig med citrus och en lätt funkig stall-arom. Lervig hade också gjort en öl tillsammans med Nögne Ö med 100% vetemalt. En maltorienterad historia där jag funderar på hur de fick till mäskningen, det måste gått åt en del havre- eller ris-skal. En kul grej var att Svaneke bryggt en Sauna IPA. Inte den roligaste ölen, men lär funka fint i just bastun. Om den dyker upp på bolaget så ska morfar få sig en låda i present.

???????????????????????????????

 Sauna IPA, för den svettande gubben/gumman.

Imorgon tar vi sista delen av mitt besök på SBWF.

Brygd #130: Brunöl

$
0
0

Nio nyanser av brunt.

En bred kategori av öl som jag alltmer har lessnat på är porter, stout och liknande. Några favoriter har jag fortfarande som slinker ner då och då, men oftast hoppar jag över denna typ av öl om det finns något annat intressant att välja på. Jag brygger inte slika öl i någon nämnvärd utsträckning heller.

Ett undantag är dock min brunporter; en personlig favorit som jag ständigt återkommer till. För att variera mig lite tänkte jag dock dra ner på specialmalterna lite och göra en slags brunöl i stället. Portern uppstod ju ur 1700-talets brunöl, och någon tydlig gräns finns det väl inte, i synnerhet inte med såpass mycket brunmalt som jag använder nedan.

Målet är att tävla med detta öl på Amylases Vinterölsträff i början av december, det återstår att se hur väl det tas emot där.

Extraktgivare:
  • 5 kg pale ale-malt
  • 1 kg karamellmalt (SRM 80)
  • 1 kg brunmalt
  • 200 g mörkt muscovadosocker
Infusionsmäskning vid 68 C i en timma

Humle:
  • 10 g northern brewer i 60 minuter
  • 40 g bramling cross i 20 minuter
  • 60 g bramling cross vid kokslutet
Total koktid drygt 60 minuter.

Jäst:

Jäsning med Wyeast 1469 (West Yorkshire), 1/4 av jästkakan från vintervärmaren.
  • X dagar vid XX grader
  • X dagar vid XX grader
Övrigt:
  • Vattenjustering med 5 kalciumklorid, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning med strösocker, 4 g/l
Data:
  • Satsstorlek 25 l
  • OG 1065
  • FG 10XX
  • Abv X,X %
  • SRM 25 (kastanjebrunt)
  • BU 30
  • Erhållen volym XX l

    Månadsmöte på NK Ölbar, Stockholm

    $
    0
    0
    Tid: 
    lör, 2014-10-11 15:00
    Plats: 
    NK:s Ölbar

    Det blir månadsmöte lördagen den 11/10 kl 15.00 på NK:s Ölbar. En liten ölprovning av svenska öl kommer det att vara. Kostnad 200:- Det finns både mat och många spännande öl, mest på flaska att köpa.

    Välkomna Per Eklöf.


    Ölrecension: Fanø Havgus Session IPA

    $
    0
    0

    IPA har etablerat sig i Skandinavien och är bortom att bara vara en trend. Samtidigt börjar smakrika öl med låg alkoholhalt få allt större fotfäste. Dessa två delar möts i så kallad session-IPA, en stil som har låg alkohol men IPAns humlearomatiska kvaliteter. Danska Fanø har tagit sessiondelen till en ny nivå med sin session-IPA Havgus på bara 2,7 %.

    Trots att den bara verkar vara en månad gammal att döma av bäst-före-datumet är den inte sådär särskilt humlig. Fruktig och fin, men inte bang in your face som en bra IPA gärna får vara. Å andra sidan, den blir inte heller metallisk som öl med låg alkohol och mycket humle annars kan bli så den har kanske hittat den rätta balansen.

    Dessutom är smaken överraskande fyllig för sin låga alkoholhalt. Visst, det känns fortfarande att det här har låg alkohol och att alla smaker inte riktigt fyller ut ordentligt, men det är gott. En del tropiskt fruktighet, lite kakigt och med en grapefruktsmak som smyger fram i slutet tillsammans med beskan.

    Efter ett tag i glaset lyfter smakerna. Om det beror på att den mår bra av att luftas lite eller om det är för att smaklökarna får chans att kalibrera om sig lite låter jag vara osagt, men effekten finns där. I slutändan är nog det här en av de bättre öl under 3 % jag har druckit, åtminstone bland de humligare varianterna.

    Ett smärre problem är att den kostar närmare 50-lappen på lokala ölbutiken här i Esbjerg, som trots allt bara är tjugo minuter från bryggeriet. Visst är det värt att betala lite extra för god öl men det här är kanske lite dyrt för att bli en bra vardagsöl.

    Stockholm Beer 2014 - III

    $
    0
    0
    Nästan på minuten för en vecka sedan lämnade jag min andra torsdag på Stockholm Beer and Whiskey Festival with Tasting Experience. Så jag har väl glömt lagom mycket för att kunna skriva om vad jag gjorde då.

    Under första torsdagen hade jag enbart koncentrerat mig på hall I, och planen var att kolla på hall II och III den här gången.

    I hall III, nere till höger i det som tidigare varit matservering, hade de mindre svenska bryggerierna samlats.

    Och de ännu mindre, de som egentligen varken har ekonomi eller folk nog att ha en egen monter, hade i år samlats som ”Nybryggarna”, ett projekt tillsammans med Humlegårdens Ekolager som också ställde ut bryggeriutrustning i och omkring montern. Givetvis ett initiativ jag applåderar!

    Gick fram till förste bäste bryggare, som visade sig komma från Dalarado Brewery. Ett bryggeri som jag faktiskt kände till och hade druckit en öl från (Trappers Rye Pale Ale, recension). De erbjöd flera olika sorter, och jag rekommenderades en amerikansk IPA: Linnaeus på 6,6 %. Lätt, kemiskt syrlig humle, lite plast.

    Jag kom att prata lite med Peter från Humlegården, och han berättade att det hade känts helt logiskt att samla och organisera denna monter, de levererar trots allt både utrustning och råvaror till över 20 svenska bryggerier i olika storlek.

    I Nybryggarmontern fanns också Nora Brygghus som bland annat hade Nora Lättöl med sig: ”Örtkryddig, ingen kropp. Hyfsad aromhumle” blev mitt omdöme.


    Från Gotland kommer Barlingbo Bryggeri. Som jag inte heller hört talas om tidigare. Saisonen Slåttarn på 3,5 % var torr och mycket utjäst. Fenoliskt frisk och av den låga alkoholhalten märktes inget. De har bryggt öl sedan mars 2014.


    Galgbacken var en IPA på 5,8 %: Besk men balanserad och blommig humle. God.

    Här beslutade jag mig för att ta ett varv i hall II, övervåningen. Inte minst för att kolla vem som stod var och för att ta lite bilder.

    Det gick sådär, för direkt hamnade jag hos importören Constant Companion, som på kort tid byggt upp en imponerande portfölj.


    Som den här: Saison De L'Ouvrier från italienska LoverBeer. Lambic-syra-mineraler i både doft och smak. Inte spontanjäst, men lagrad på ekfat som tidigare innehållit spontanjäst öl. Om jag fattade det rätt.


    Från samma bryggeri kom D'uva Beer, en wild ale som fatlagrats tillsammans med Freisa-druvor. Den påminde mycket om den förra ölen, men var sötare med tydliga drag av druvjuice. Eftersmaken innehöll en del lime.


    Lika italienska Blackbarrels är ett sidoprojekt som Renzo Losi från Panil driver. Tre öl fanns på plats i montern. Yellow Doctor doftade just… gult. Örtkryddor, söt vetedeg och suröl. Timjan och mynta i den komplexa smaken.

    Kryptiskt namngivna Nut The Irish Jinn var även den söt-syrlig med kraftiga toner av apelsinläsk och belgisk jäst.

    Sist ut i trion: Vedova Nera. Besk, men det var en beska som snarare drog åt malört, Angostura Bitter och Campari än humle. Mörka malttoner och pepparkakor i slutet.


    I montern bredvid stod gamla bekanta: Norrköpings främsta chokladmakare Jolla hade packat sina mest dryckes-orienterade praliner och utbjöd dem nu till försäljning. Att choklad och öl går att para ihop till fantastiska kombinationer är inget nytt för mig, och jag undrade om de kunde överraska mig med något oväntat.

    Jo, det kunde de. Jag beordrades skaffa ett glas med Rittergus Gose hos grannen Constant Comanion. Inte den imperial stout jag gissat att jag borde prova med… Till denna lätt salt-syrliga veteöl skulle jag nu prova en sandwich bestående av Familjekaka nötter & salt och en rejäl skiva Vesterhavsost.


    Och det… Fungerade. Fantastiskt bra. Såklart. Först var det bara salt, men så småningom uppstod läckra helt oväntade smakblandningar. Magiskt.



    En bit därifrån stod importören AST Wine, ett företag som jag bara för några veckor sedan insåg låg en halvmil från min lägenhet. Bland de märken de importerar finns Keltek från engelska Cornwall. Lance, en golden ale på 4 %: Småsött vörtigt, men väldigt behaglig och fint humlad i övrigt. 

    Från Anarchy Brew kom Algorithm, en wit på 6 %. Lite alkohol i smaken, fenoliska kryddor och ett torrt kryddigt avslut. En kraftigare Hoeagaarden på sätt och vis.



    I den andra gången, hall III stod DesignBrew. De hade med sig flera nyheter, bland annat session-IPAn Juicy Lucy som om jag fattat det rätt bryggts på det egna bryggeriet. 3,5 %. Citra och cascade. Humlig doft, lite lätt kropp. Honung. Lite grön humle i smaken, men väldigt lättdrucken.

    Montern delades med distributören/importören Sigva som bland annat importerar tyska Radeberger. Här blev jag mest intresserad av Emmer Bier som bryggts med spannmålet emmer. 5,1 %. Rökigt maltig smak får mig att tänka på hålkakor. Lite vaxig beska.Syrlig och hålkaka i smaken. Väldigt tyskt. Mjukt och lätt slut gör den lättdrucken. Kommer i beställningssortimentet i december.

    Och under tiden jobbade domarna hårt i det stora provningsrummet bakom hallen:

    Fortsättning följer…

    Ett jättestort tack till er som ställde upp!

    $
    0
    0

    SÖ logotyp SBWF logga Ett jättestort tack till alla er som på Stockholm Beer and Whisky Festival bemannade vår monter, hjälpte till med festivalens öltävlingar samt medverkade på annat sätt. Tack vare er kunde vi genomföra vår del av SB&WF med ett gott resultat.
    Några av er ställde upp på öltävlingens 1:a dag då anlitade transportföretag ställde till det med försenade leveranser — speciellt tack till er!
    Vi kunde även i år välkomna nya medlemmar.

    Nu ser vi fram emot 2015

    Nyheter på Systembolaget hösten 2014 - v.3

    $
    0
    0
    Nynäs Mackmyrafatlagrade variant av Sotholmen Extra släpps i december
    Vintermånaderna rycker allt närmare och då kan det vara trevligt att få värma sig med en liten titt på framtida nyheter på Systembolaget. Som om det inte vore nog med alla julöl i november släpps dessutom 38 olika öl i de två småpartilanseringarna. Även december ser ut att bli ett stort släpp. Här har ni listan över kommande nyheter.



    OBS! Listan är preliminär. Lanseringar kan komma att flyttas eller strykas och fler öl kan tillkomma. Det senare gäller särskilt för T6 och T7 i december som det inte kommit utförlig info om än.

    17 OKTOBER SMÅ PARTIER
    T5
    All In/Lervig Imperial Porter, 11264, Sverige/Norge, 48,50 kr, 33 cl, 8,5 % - 7800 st
    Amager/Grassroots Shadow Pictures DIPA, Danmark/USA, 11276, 53,90 kr, 50 cl, 8 % - 10080 st
    Amager/Cigar City Orange Crush Session IPA, 11443, Danmark/USA, 44,90 kr, 50 cl, 5 % - 12600 st
    Oppigårds/Närke Ädelweiss, 11265, Sverige, 29,90 kr, 50 cl, 6 % - 18000 st
    Samuel Adams Fat Jack Double Pumpkin, 11768, 59,90 kr, USA, 65 cl, 8,5 % - 10000 st
    Sierra Nevada Hoptimum, 11223, USA, 41,90 kr, 35,5 cl, 10,4 % - 10000 st

    T6
    Baladin Zucca, 11201, Italien, 89 kr, 75 cl, 7 % - 2880 st
    Smuttynose Pumpkin Ale, 11741, USA, 26,80 kr, 35,5 cl, 5,8 % - 2880 st

    T7
    Alesmith Horny Devil, 11524, USA, 139 kr, 75 cl, 10 % - 720 st
    Freigeist Abraxxxas, 11529, Tyskland, 39,90 kr, 50 cl, 6 % - 1440 st
    Gulden Draak Brewmaster's Edition, 11530, Belgien, 129,90 kr, 75 cl, 10,5 % - 600 st
    Lost Abbey 10 Commandments, 11663, USA, 159 kr, 75 cl, 10 % - 1400 st
    The Monarchy Preussen Weisse, 11793, Tyskland, 44,90 kr, 50 cl, 5,5 % - 1600 st

    3 NOVEMBER JULÖL
    Anchor Christmas Ale, 11390, USA, 35,5 cl
    Anderson Valley Winter Solstice, 11317, USA, 35,5 cl
    Bellerose de Noël, 11384, Frankrike, 75 cl
    Boucanier Christmas Ale, 11334, Belgien, 33 cl
    Brewdog Santa Paws, 11368, Storbritannien, 33 cl
    Brutal Brewing Pistonhead Christmas Carol, 11397, Sverige, 50 cl
    Brutal Brewing Winter Hale, 11302, Sverige, 50 cl
    Chouffe Nice Chouffe, 11364, Belgien, 75 cl
    Designbrew Juleko, 11394, Sverige, 33 cl
    Dugges Christmas Idjit, 11340, Sverige, 33 cl
    Electric Nurse Underbar Jul, 11308, Sverige, 50 cl
    Eriksberg Julöl, 11373, Sverige, 50 cl
    Evil Twin Christmas Eve at a NYC Hotel Room, 11351, USA, 35,5 cl
    Falcon Julmumma, 11355, Sverige, 50 cl
    Falcon Julöl, 11329, Sverige, 33/50 cl
    Flying Dog K-9 Winter Cruiser, 11012, USA, 35,5 cl
    Fuller's Old Winter Ale, 11358, Storbritannien, 50 cl
    Gotlands Sleepy Bulldog Winter Ale, 11301, Sverige, 33 cl
    Gotlands Wisby Julbrygd, 11311, Sverige, 33 cl
    Great Divide Hibernation Ale, 11332, USA, 35,5 cl
    Grebbestad Julöl, 11371, Sverige, 50 cl
    Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, 11365, Danmark, 75 cl
    Jämtlands Julöl, 11382, Sverige, 50 cl
    Lagunitas Holiday Ale, 11312, USA, 35,5 cl
    Liefmans Glühkriek, 11376, Belgien, 75 cl
    Mariestads Julebrygd, 11338, Sverige, 50 cl
    Midtfyns Julestout, 11366, Danmark, 50 cl
    Mikkeller Santa's Little Helper, 11354, Danmark/Belgien, 33 cl
    Mikkeller Til Via Fra, 11343, Danmark/Belgien, 33 cl
    Mohawk Blizzard, 11349, Sverige/Belgien, 33 cl
    Mohawk Snowmelter Stout, 11323, Sverige, 33 cl
    Mohawk Whiteout Stout, 11314, Sverige, 33 cl
    Nils Oscar Kalasjulöl, 11300, Sverige, 33 cl
    Nynäshamn Mysingen Midvinterbrygd, 11381, Sverige, 50 cl
    O'Haras Christmas Velvet, 11324, Irland, 33 cl
    Oppigårds Winter Ale, 11320, Sverige, 50 cl
    Pripps Jul, 11356, Sverige, 50 cl
    S:t Eriks Julale, 11369, Sverige, 33 cl
    S:t Eriks Orange Imperial Porter, 11388, Sverige, 33 cl
    S:t Eriks Winter DIPA, 11344, Sverige, 33 cl
    S:t Eriks Winter Session IPA, 11362, Sverige, 33 cl
    Samuel Adams Winter Lager, 11363, USA, 35,5 cl
    Shepheard Neame Christmas Ale, 11357, Storbritannien, 50 cl
    Sigtuna Christmas Lager, 11396, Sverige, 33 cl
    Sigtuna Midvinterblot, 11383, Sverige, 33 cl
    Sigtuna Winter Organic, 11319, Sverige, 33 cl
    Slottskällan Nisse Julöl, 11377, Sverige, 50 cl
    Slottskällan Winter Eko, 11330, Sverige, 33 cl
    Sofiero Julöl, 11372, Sverige, 50 cl
    Spendrups Julöl, 11350, Sverige, 50 cl
    St Peter's Winter Ale, 11331, Storbritannien, 50 cl
    Störtebeker Weihnachtsbier, 11370, Tyskland, 50 cl
    Three Hearts Julöl, 11380, Sverige, 50 cl
    Thornbridge Smoked Winter Porter, 11378, Storbritannien, 50 cl
    Thornbridge Winter Imperial Stout, 11399, Storbritannien, 50 cl
    Ölvisholt Jólabjór, 11342, Island, 33 cl

    7 NOVEMBER SMÅ PARTIER
    T5
    Amager/Prairie Tulsa Twister Farmhouse Saison, 11221, Danmark/USA, 50,90 kr, 50 cl, 7,5 % - 10080 st
    Brew By Numbers Saison Citra, 11785, Storbritannien, 30 kr, 33 cl, 5,5 % - 15000 st
    Caracole Nostradamus Bio, 11712, Belgien, 32,50 kr, 33 cl, 9 % - 5184 st
    Haandbryggeriet Norwegian Wood, 11224, Norge, 42,90 kr, 50 cl, 6,5 % - 10000 st
    Hornbeer Russian Imperial Stout, 11299, Danmark, 49,90 kr, 50 cl, 8,1 % - 6000 st
    Fuller's Imperial Stout, 11651, Storbritannien, 59 kr, 50 cl, 10,7 % - 10000 st
    Rodenbach Vintage 2012, 11253, Belgien, 95 kr, 75 cl, 7 % - 5520 st
    Sierra Nevada Flipside IPA, 11771, USA, 32,90 kr, 35,5 cl, 6,2 % - 15120 st
    Tilquin Oude Gueuze á l'Ancienne, 11711, Belgien, 60 kr, 37,5 cl, 6,4 % - 5100 st

    T6
    Beavertown Quelle Saison, 11924, Storbritannien, 29,90 kr, 33 cl, 4,1 % - 4320 st
    Boulevad Smokestack Series Chocolate Ale, 11950, USA, 149 kr, 75 cl, 9,1 % - 504 st
    Brewdog/CAP CAPDog Black IPA, 11270, Storbritannien/Sverige, 34,90 kr, 33 cl, 9 % - 4320 st
    Brewdog/Magic Rock/Stone Magic Stone Dog, 11873, Storbritannien/USA, 25,90 kr, 33 cl, 5 % - 4320 st
    Brewdog Abstrakt 16, 11498, Storbritannien, 129 kr, 37,5 cl, 10,6 % - 1500 st
    Brewdog Electric India, 11458, Storbritannien, 28,90 kr, 33 cl, 6,5 % - 4320 st
    Brooklyn Cuvée Noir, 11725, USA, 149 kr, 75 cl, 10,6 % - 1000 st
    Craig Allan Cuvée Oscar, 11200, Belgien, 36,70 kr, 37,5 cl, 7,5 % - 3240 st
    Haandbryggeriet Haandbakk, 11255, Norge, 54,90 kr, 50 cl, 8,5 % - 2100 st
    Ilkley The Mayan, 11536, Storbritannien, 26,90 kr, 33 cl, 6,5 % - 3000 st
    Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale, 11687, Sverige, 27,90 kr, 33 cl, 4,5 % - 4000 st

    T7
    Boulevard Smokestack Series Two Jokers Double Wit, 11934, USA, 149 kr, 75 cl, 8 % - 432 st
    De Ranke Kriek De Ranke, 11779, Belgien, 90 kr, 75 cl, 7 % - 672 st
    Glazen Toren Canaster Winterscotch, 11656, Belgien, 85 kr, 75 cl, 8,7 % - 720 st
    Tilquin Oude Quetsche á l'Ancienne, 11653, Belgien, 95 kr, 37,5 cl, 6,4 % - 1020 st

    21 NOVEMBER SMÅ PARTIER
    T5
    Amager/Jester King Danish Metal Imperial Stout, 11478, Danmark/USA, 59,90 kr, 50 cl, 10 % - 8400 st
    Amager/Surly Todd The Axe Man IPA, 11436, Danmark/USA, 49,90 kr, 50 cl, 6,5 % - 12600 st
    Nynäshamn Bötet Barley Wine 2013, 11686, Sverige, 35,90 kr, 25 cl, 9,1 % - 10080 st
    Nynäshamn Sotholmen Extra Stout, 11516, Sverige, 25,90 kr, 25 cl, 7 % - 8640 st

    T6
    Brekeriet Sour Amber, 11945, Sverige, 35,90 kr, 33 cl, 6,5 % - 3456 st
    Brekeriet Wild Pale Ale, 11906, Sverige, 32,90 kr, 33 cl, 4,8 % - 3456 st
    Mikkeller Raspberry Trippelbock, 11767, (Okänt ursprung), 74 kr, 37,5 cl, 13 % - 2880 st
    Port Brewing Hop 15, 92039, USA, 99,20 kr, 65 cl, 10 % - 3600 st

    T7
    Boulevard Smokestack Series Love Child no. 4, 11924, USA, 179 kr, 75 cl, 9 % - 432 st
    De Ranke Hop Harvest 2014, 11537, Belgien, 86 kr, 75 cl, 6 % - 672 st
    Dugges Old Ale, 11878, Sverige, 29,70 kr, 33 cl, 7,8 % - 1000 st
    North Coast Old Stock Triple Pack, 11429, USA, 195 kr, 3x35,5 cl, 11,8 % - 450 st
    Schneider Mein Eisbock Barrique Tap X, 11534, Tyskland, 89 kr, 33 cl, 12 % - 300 st

    1 DECEMBER FASTA SORTIMENTET
    Anchor Old Foghorn, 1001, USA, 35,5 cl
    Bocq Saison, 1586, Belgien, 75 cl
    Hilliards Amber Ale, 2170, USA, 35,5 cl (burk)
    Innis & Gunn Dark Scotch Ale Reserve, 2110, Storbritannien, 33 cl
    Mont Blanc Brassin d'Hiver aux Marrons, 1545, Frankrike, 75 cl
    Sigtuna Inspired by IPA Mixpack, 3001, Sverige, 4x33 cl
    Zatec Premium Organic Lager, 1581, Tjeckien, 33 cl

    5 DECEMBER SMÅ PARTIER
    T5
    Baladin Café Nöel, 11797, Italien, 34,90 kr, 33 cl, 9 % - 4680 st
    Birra del Borgo 25 Dodici, 11718, 84,90 kr, 75 cl, 9,5 % - 4608 st
    Brewdog/Victory U-Boat Smoked Porter, 11538, Storbritannien/USA, 34,90 kr, 33 cl, 8,4 % - 9600 st
    Dupont Avec Les Bons Voeux, 11657, Belgien, 37,5 cl
    Founder's Dark Penance Imperial Black IPA, 11884, 34,90 kr, 35,5 cl, 8,9 % - 8400 st
    Fuller's Vintage Ale 2014, 11706, Storbritannien, 59 kr, 50 cl, 8,5 % - 10000 st
    Gouden Carolus Christmas, 11535, Belgien, 89 kr, 75 cl, 10,5 % - 5000 st
    Lervig/Magic Rock Farmhouse IPA, 11422, Norge/Danmark, 29,30 kr, 33 cl, 6 % - 12960 st
    Mikkeller Nelson Sauvignon, 11748, Danmark/Belgien, 149 kr, 75 cl, 9 % - 3000 st
    Nils Oscar Winter Edition 2014, 11883, Sverige, 49 kr, 50 cl, 8,6 % - 12000 st
    Nynäshamn Sotholmen Extra Stout Svensk Ek, 11719, Sverige, 44,40 kr, 25 cl, 8 % - 6000 st
    Nynäshamn Valsviken Vinterporter, 11951, Sverige, 42,80 kr, 25 cl, 9,1 % - 7200 st
    Schloss Eggenberg Samichlaus 2014, 11783, Österrike, 40,90 kr, 33 cl, 14 % - 4800 st
    Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout, 11485, USA, 42,90 kr, 35,5 cl, 10,2 % - 10080 st
    Victory Storm King, 11295, USA, 36,90 kr, 35,5 cl, 9,1 % - 7992 st

    T6
    Rulles Meilleurs Voeux, 11658, Belgien, 75 cl

    T7
    De Ranke Père Noël, 11650, Belgien, 75 cl

    *Exkl. pant

    Källa: Systembolaget

    Stockholm Beer 2014 - IV

    $
    0
    0

    Del fyra från Stockholm Beer & Whiskey Festival blir del två från andra torsdagens besök.

    I en mindre monter i hall II hade Spendrups samlat ihop några av sina importmärken, Framför allt Paulaner men också Birra Moretti och Murphy's. Etc.

    Ett gäng burkar fångade min uppmärksamhet. De kom från Seattle-bryggeriet Hilliard's Beer.

    Först ut Chrome Satan, en california common på 5,7 %. Lättdrucken med lite karamell, men den överdrivna kolsyran förstör lite av upplevelsen. Namnet är för övrigt ett anagram.

    Amber Ale kommer till Systembolaget i december. Mjukare och maltigare än den förra ölen. Mycket trevliga humletoner i eftersmaken.

    Sist ut var ett tillfälligt öl: Suffering Bastard, en saison som lagrats på bourbon-fat som även innehållit gin. Knäckig och syrlig smak, massor av laktos och lite jäst. Smörkola i slutet. Nja, jag var inte övertygad.


    En våning ner, bland de svenska småbryggerierna stötte jag på Dykes Brewery från Alnön utanför Sundsvall. Bryggeriet består av den från England inflyttade pappan och sonen Dyke. De berättade om sin historia där pappan Dick växt upp i ett hem där det då och då bryggdes öl. Hembryggandet hade blivit en familjetradition, så erfarenheten fanns där.

    Ölen, just nu fem till antalet, är djupt rotade i brittisk tradition men med moderna influenser.

    Jag började med English Bitter på 3,8 %. Den var väl sådär: Vört och smågodis i doften, småsöt smak. Lätta smaker, ingen märkbar humle. Köttbuljong.

    Nja, nä. Jag pratade med sonen Robert, och han erkände direkt att den var framstressad och egentligen inte färdig. Men de ville så gärna ha med sig alla sina öl till festivalen. Begripligt på sitt sätt, men…


    Nå, det fanns fler öl: Brown Ale. Torr och maltig. Ren och välbalanserad. Friskt slut, saknade helt den dammighet jag tycker att den här stilen lätt finns. Mycket trevlig. ”Ja, berättade Dick, vi har filat på receptet i nära 20 år.”

    Deras India Pale Ale innehöll hela sex olika humlesorter, både brittisk och engelsk. Trots det låg beskan på måttliga 48 IBU, 5,8 % beska. Humle smakade den i alla fall. Balanserande kakig malt och stor besk eftersmak med blommiga humletoner. Komplex och kompetent!


    Nöjd med detta traskade jag tillbaka till hall I där Darren från Beer Studio var på plats i den monter som delades med FrEQuency och CAP.

    Här provade jag Beer Studio-ölen Remix, en ofiltrerad lager på 5,7 %. Humle: Agnus, Sladek, Premiant. Frisk, ren och klar. Torr, lång eftersmak. Bra!

    Promenerade förbi Oppigårds Bryggeri. Det är först nu jag inser att deras monter är faluröd. Såklart! Jag passade på att fråga bryggare Björn om det där med deras storsäljare Amarillo. Vad händer om det blir problem med skörden av just Amarillohumle? Björn förklarade att de köper Amarillo på 3-årskontrakt och att de därmed har tillgång till det som finns innan den öppna marknaden. Men visst är det klart, om det inte finns någon Amarillo alls så blir det problem. Sett i det perspektivet så hade det nog varit klokare med ett allmännare hållet namn på ölen och därmed kunnat ersätta den med snarlika sorter.


    Brill & Co låg ju i närheten så… Som vanligt var det fullt ös i baren, och Pierre Bill var på gott humör. Vad skulle kunna gå fel?

    Det blev en öl från Omnipollo: Karl Framboise. En krispig hallonöl, bryggd hos De Molen, som kändes som att dricka färsk hallonjuice med lite körsbärskärnor/marsipan. Spännande.

    Hypnopompa från samma fantombryggeri var jag skeptisk mot när jag provade den tidigare i år, här fanns den i en bourbon-fatlagrad variant. Rundare, lite mindre söt och ganska så bränd. Ett steg framåt, men jag tycker ändå att det är ett av deras mindre intressanta öl.

    Från Mikkeller fanns K:rlek höst/vinter 2014. Det verkar som många som provat den tycker att den är vekare än de tidigare versionerna. Grape och torkad frukt i den relativt lätta friska smaken. Frisk med lätta mango-toner i eftersmaken. Jag lär återkomma till den här…

    Dags för lite promenerande igen.

    Hos Beer Enthusiast fanns öl från engelska Hook Norton, som man såg en hel del av i Sverige för 10-15 år sedan. Deras Double Stout har en lätt doft av choklad. Choklad, kol och mjukt engelska smaker. Stor kropp. En imponerande öl för sina 4,8 %.

    Från Italienska Birra Del Borgo kommer ReAle In Kilt, deras tolkning av skotsk ale. Jodå, den stiltypiska söta maltigheten fanns där, men det var en stram sötma. Lång och oväntat besk eftersmak, men ingen märkbar alkohol.

    Så, det får räcka för nu.
    Viewing all 7098 articles
    Browse latest View live