Karin Tuvell plockar de örter som sen ingick i bryggningen.
Förra året intervjuade jag Thomas Husing inför SMÖF 2013. I år fick jag istället ynnesten att ställa några frågor till Karin Tuvell. Det var bl.a. hon som fick åka till Holland och brygga SMÖF-öl inför årets festival.
Vad är din roll i SMÖF-organisationen?
Jag är Webbredaktör, ansvarar för nyhetsflödet, är delaktig i biljetthanteringen, det är jag som skickar om biljetterna som hamnat i skräpkorgen och skickar postförskotten. Jag är en av dem som svara på frågor när ni mailar eller ringer. Som gammal kock är jag också kökschef för SMÖF-restaurangen.
Du verkar väldigt passionerad av öl. Men hur uppstod ditt intresse för öl?
Det kom nog i gång på allvar i och med att Malte – Söderbärke ölvänner bildades. 1986 bildades Söderbärke Dartklubb hemma vid mitt köksbord. Vi var några stycken som ville ha en plats att träffas och dricka öl. Vi bildade en förening och skaffade en klubblokal där vi kunde dricka våra egna öl. Vi kastade faktiskt dart också och blev riktigt bra, tog flera medaljer. Eftersom tiden gick ville vi fokusera mer på öl och mindre på dart J. Så år 2000 ombildades dartklubben till Malte. Thomas Husing var ordförande och axlade mantel på fullaste allvar. I och med det startade ölprovningarna.
Har du någon favoritöl? Eller kanske bara en favoritstil eller favoritland vad gäller öl?
Det är definitivt inte en ”stor stark”. Innan Malte var det mest lite mörkare, tjeckisk öl. Ölprovningarna vidgade vyerna både smakmässigt och kunskapsmässigt. Nu är det mest ale, porter och stout J. Hade en belgisk period med trappist och kloster i fokus.
de Molens Hel & Verdoemenis Bourbon Barrel Age, är en favorit just nu.
Var öl har nog sin tid
SMÖF anordnas för 11 året. Vilket år var det bästa enligt dig?
Det senaste är alltid det bästa. Så även i år hoppas jag.
Du var med och bryggde SMÖF-öl i Holland. Hur var det?
Det var en riktigt intressant och fantastisk upplevelse att få vare med en av ”de stora”. Jag hade två stora resväskor fulla med pors och en som ölet skulle kryddas med. Thomas och jag plockade dessa kvällen före resan. När jag landade i Schippol, på torsdagen, tog jag hyrbil ner till Bodegraven där de Molen ligger. Hittade bryggeriet före hotellet, förstår inte vad det kan bero på
Fick en visning av bryggeriet – som inte längre ligger i kvarnen utan snett över gatan – som är rejält utbyggt för att klara efterfrågan. Bryggeriet har ett Star Wars tema, från mäskkärl, bryggverk och jästankar till manöverpanelen. Menno är lite av en Star Wars freak vågar jag påstå.
Fredagen var den stora bryggardagen. Menno hade beslutat att vi skulle brygga inne i Rotterdam i ett litet bryggeri som heter Kaapse Brouwers. Det var ett bra beslut. Det blev bryggning a la hantverk där man fick vara delaktig. Kaapse har en pub i lokalen och ligger i Fenix Food Factory – en omgjord lagerlokal. I och med att det var öppna dörrar så strömmade folk till som undrade vad vi höll på med, nyfikna på bryggningsprocessen och visade stort intresse för de fantastiska örterna från Söderbärke. Just det här att få se och känna på örterna, provsmaka på porsens torkade blomkapsel och känna bitterheten, se en riktig enkvist full med enbär. De har ju ingen allemansrätt.
Bryggningen avslutades med ett dundrande åskväder till Mennos stora glädje, eftersom ölet döpts till Thor & Mjölnir såg han det som ett gillande från åskguden. Thor & Mjölnir fick jäsa på wild Turkey-fat och är en imperial stout, rökig, kryddig på 9,6%.
Tanken är att detta ska vara återkommande inför SMÖF, att någon medlem från Malte ska åka till ett utländskt bryggeri med örter fån Söderbärke
Under alla dessa år måste det ha hänt något roligt och du har säkert hundratals historier kring festivalen. Kan du dela med dig av en av dina favoriter?
Det första året då vi utökat festivalområdet, med den intilliggande aktivitetshallen, skulle någon från kommunen stänga av automatlarmet – vilket inte hade gjorts. kl. 23 eller om det nu var 22 drog larmet i gång. Tänk vilken tur. Helt plötslig dök 200 larmexperter upp – eller inte
Det där med larm. Ett år när jag och Katarina förberedde gulaschen i skolköket – när allt stod och puttrade i godan ro så tog vi en fika paus. När vi återvände till köket så hade fläkten slagit ifrån. Hela köket var fyllt med ånga från grytan. Vi slog på fläkten igen och öppnade för att vädra ut. Då gick brandlarmet. Jag ringde larmcentralen för att stoppa, men de skickade en bil för att kolla läget. Det året var gulaschen extra het
Förutom att det måste vara mycket jobb innan festivalen så kan jag tänka mig att det är hektiskt under festivalen. Hinner du njuta under festivalen eller är det bara jobb?
Ja, jag har en bra stab i köket och vi försöker hålla oss till 5-timmars skift, så jag har möjlighet att glida runt, kolla läget, prata med folk, rekommendera sorter och bara njuta av tillställningen.
Vad är det bästa med SMÖF?
Det är nog som Nynäshamns Ångbryggeri har skrivit på etiketten: ”Söderbärke ölfestival, en av årets viktigaste festivaler! Bara små bryggerier är representerade, opretentiöst och gemytligt.”
—————————-
Tack Karin för att du tog dig tid att svara på mina frågor. Här nedan får ni ett par bilder från Karins resa till Holland.
Väderkvarnen (De Molen) där bryggeriet låg tidigare. Numera är det enbart en restaurang/pub och ölshop.
Tappkranarna inne på puben. Jag var här 2011 och Bodegraven är helt klart värd ett besök.
Bottle shoppen inne i väderkvarnen.
Menno försöker gömma sig bland alla flaskor, det går så där. Karin upptäcker han dock först 2 veckor senare när hon tittar på bilderna. Lätt att bli förblindad av alla flaskor.
Nya bryggeriet ligger en bit ned på gatan.
Star Wars-tema i bryggeriet. Denna satt på ett av jäskärlen.
Framme hos Kaapse Brouwers i Rotterdam.
Karin mäskar in.
Någon form av rengöring av fat.
Örterna inspekteras….
… och kastas i mäskkärlet.
Det blev ett lager av örter i botten.
Efter mäskningen var klar.
Menno tillsätter humle i koket.
Jästen tillsätts.
Tunnorna fylls upp.