Jag (farsan och Affe) var nyligen i England för att besöka några vänner, Mark och Dave. Då vi skulle bila dit och leverera en öl som Mark var med och bryggde förra sommaren så tänkte vi att det kunde vara kul att ta med något till Dave också, han fyllde nämligen år under vårat besök. Eftersom Dave är från Australien (och kallas Bushman) tyckte vi att det vore skoj att göra en öl med australiensiska ingredienser. Så det fick bli jäsning med WLP009 Australian Ale och humlad med Summer och Galaxy. Grundreceptet var en form av American Pale Ale, eller Aussie Pale Ale och jag utgick från Monkarillo som var med på SM i Uppsala 2012.
Här nedan får ni recept och bilder från bryggningen. Jag tyckte ölen blev riktigt bra om än något för humlig för en APA. Vi tog i lite extra när vi beräknade mängderna för att jag fått för mig att Summer gav en mild arom.
Recept: Daves Aussie Pale Ale
- Bryggdatum: 2014-04-18
- Mängd efter kok: 111 liter
- Effektivitet: 79,0%
- Utjäsning: 77,0%
- Original Gravity: 1,057
- Terminal Gravity: 1,013
- EBC: 8,65 (5,0 – 14,0)
- ABV: 5,7%
- IBU: 39
Ingredienser:
- 23 kg (85,2%) Maris Otter
- 4 kg (14,8%) Carapils®/Carafoam®
- 150 g (12,5%) Summer (7%) – 60 min
- 200 g (16,7%) Summer (7%) – 15 min
- 350 g (29,2%) Summer (7%) – 0 min
- 300 g (25,0%) Galaxy (15,3%) – torrhumling
- 200 g (16,7%) Summer (7%) – torrhumling
- 2 st White Labs WLP009 Australian Ale + Maltextrakt till förkultur
- Infusionsmäskning 1 timma 66,6 grader
Inmäskningen klar. Ganska mycket rymd i mäskkärlet då den inte skulle bli så stark. Pinnen i mitten är termometern.
Affe försökte stjäla öl så han fick sig en omgång med paddeln.
Vi insåg senare att det var gasflaskan han försökte stjäla. Den hade han gärna fått suga i sig.
Re-cirkulering pågår. Vi häller vörten genom silen ovanför för att unvika fåror i maltbädden. Silen flyttas hela tiden runt. Mot slutet kan vi sätta in ett filter i tappkranen för att få bort eventuellt grums som kan komma med.
Vi passade också på att flasktappa några öl under bryggningen. Här ser ni Affe och Verona som var där för att titta på och lära sig.
Farsan och Affe tycker det är trevligt att vara borta från institutionen och borta från andra patienter och läkare.
Det blir mycket malt över, jag valde att plocka med mig några dl hem för att baka bröd på. Provade då att använda lite vört som jag lät dra med några humlekottar. Det blev god smak men jag använde för mycket socker och det hela blev en söt klibbig historia.
Etikettering pågår och här ser ni delar av ombyggnaden i bryggeriet. Taket har sänkts och bryggeriet har numera väggar runt sig. Det kommer bli en bardel med sittplatser och bryggardelen ska få nytt golv och kaklade väggar.
Självklart drack vi öl också, här har Affe kranat ur öl från något av faten som står i kylskåpen bakom han.
Kylning pågår och ni ser tempen på mätaren som sitter på väggen. En omrörare ser till att det är lite cirkulation i vörten så att de två kylslingorna kyler snabbare.
Det var många brygder på gång i jäsrummet och några andra bryggare var där och fattappade sin öl.
Faten rengjordes och desinfecerades utomhus.
Vörten är kyld och tappas nu till jäskärlen. I den lilla koppen på tappkranen går det att sätta ett filer men vi körde med en desinfecerad sil istället.
Så här ser det ut i kokkärlet mot slutet.
Ölen på plats i jäsrummet.
Bryggverket rullade vi ut och tvättade utomhus. Väldigt smidigt.
Några veckor senare blev det flasktappning och etikettering. Etiketterna skrivs ut på vanligt skrivarpapper med en laserskrivare och sen klistrar vi på de med mjölk. Doppar baksidan av etiketten i mjöl, placerar etiketten på flaskan och trycker ut mjölken mot sidorna med en trasa samt torkar rent. Med lite träning tar varje etikett endast några sekunder att sätta på.
Så här såg Marks öl ut, det är en Imperial Stout som legat på ekflis från Jack Daniels fat. Jack Daniels är Marks favoritwhisky. Slutresultatet blev väldigt bra.